Francouzky netloustnou (a my taky nemusíme)

20.01.2016 09:57

Ráda chodím do naší knihovny. Získávají se mne svými milým přístupem. Necítili by jste se jako doma, když po roční přestávce přijdete do knihovny a pozdraví vás vaším jménem?

A v té naší knihovně jsem si půjčila knihu o Francouzkách. Náhodný výběr, kterým začala moje láska ke knihám Francouzky ... Milé ženy (a muži), doporučuji. Zjistíte, že v každém z nás je mnoho kapek francouzské krve a také že záleží už jen na nás, zda dokážeme zachránit "lidský" životní styl před stylem globalizačním. Francouzky.. nejsou jen o vaření, jsou o mnohém co činí náš život krásnějším, bohatším a nemusíme k tomu nezbytně potřebovat zlatou kreditní kartu. Krásné povídání, které potěší. Věřte mi, tohle stojí za to číst a žít.

"...V průměru na hlavu utrácejí Francouzi za potraviny víc než například Američané či Britové. Leč jíte-li lépe, jíte méně....A jde-li o vaše zdraví, pěknou postavu a pokoj mysli a duše, nestálo by za to sáhnout trošku hlouběji do kapsy? Každý vydává na něco peníze - obvykle na věci méně důležité než je potrava. Je to otázka podmínek a priorit, a když se nad tím zamyslíte, možná zjistíte, že máte s Francouzy společného víc, než jste si uvědomovali....Rovněž vaření vychovává, rozšiřuje vaše vědomosti o tom, čím a jak krmíte tělo, vybrušuje vaše chuťové buňky a pomáhá vám vyvinout si k jídlu pěkný vztah, jenž brání přejídání. Zapojte děti v kuchyni....aby si vštípily, že čerstvé potraviny dokážou divy. Vařit se může naučit každý...S kvalitními surovinami nemusí být vaření obtížné ani časově náročné. Pamatujte si, že nejlepší bývá ta nejjednodušší příprava." (z úvodu knihy Francouzky umí žít)

Přidávám recept na dýňovo-jablkovou polévku z knihy Francouzky netloustnou kuchařka - jednoduchá rozmanitost s ryzí chutí.

Přísady: 2 lžíce olivového oleje, jedna velká nadrobno nakrájená cibule, 2 lžičky nadrobno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 900 - 1350 g dýně nadrobno nakrájené, 2 jablka nakrájená na kostičky, 1 lžíce medu, špetka mleté skořice, špetka mletého hřebíčku, 1 l zeleninového vývaru, čerstvě mletý pepř a sůl, 4 snítky čerstvé rozmarýny. Návod: 1. Z jablek nakrájených na kostičky odebereme 4 lžíce na ozdobu. Do velkého hrnce dáme olej, který na středním žáru rozhřejeme. Přidáme zázvor a cibuli, kterou smažíme 5 minut do změknutí. 2. Přidáme dýni, jablka, med, skořici a hřebíček a za stálého míchání restujeme 1 minutu. Potom zalejeme vývarem, uvedeme do mírného varu a vaříme 10 minut. 3. Opatrně přelijeme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Dochutíme pepřem a solí a podáváme ozdobené kostkami jablek a snítkami čerstvé rozmarýny.