Kulajda mojí babičky

13.11.2014 09:32

Včera jsem slyšela mluvit člověka, který byl (opět) na služební cestě za oceánem směrem na západ. Protože tam jezdí opakovaně, všímá si změn, které se tam dějí. Mluvil o extrémně obézních obyvatelích této země. A toho, že v supermarketech nemáte šanci koupit potravinu, která má méně jak 5 přidaných látek. Lidé tohoto státu doma nevaří. A i kdyby vařili, většina z nich nemá šanci vařit ze zdravých potravin. Nekoupí je a možnost získat zdravou potravinu jinak je mizivá (ach ty zákony). Dostali se do situace, ze které (téměř) není úniku. Jiná země, jiný mrav.

A tak jsem si včera řekla, že se přestanu kuchyni vyhýbat (nemusím vařit pro rodinu a pro sebe to vždycky nějak "ošulím" spoléhajíce na vitamínovou bombu zelených potravin) a budu si užívat té krásné možnosti, že umím vařit a hlavně, že při troše přemýšlení a hledání, mám stále z čeho.

A dnes začínám - kulajdou. Při hledání v mé kuchařce jsem našla poklad, recept psaný rukou mé babičky Duškové, z Ohavče, vesničky pod Prachovskými skalami. Přepisuju ho pro Vás a přikládám originál. A pokud máte i Vy své kuchařské poklady, budu moc ráda, pokud se o ně se mnou podělíte.

Polévka kulajda. Nakrájej na malé kousky syrové oloupané brambory, zalij asi litrem vody a litrem mléka, osol a dej trošku kmínu, asi 3 zrnka nového koření a dej to vařit. Když jsou brambory měkké, dej do hrnečku trochu mléka, nasyp asi 3 lžíce hrubé mouky, rozkvedlej to a nalij do polévky a nech přejít varem. Na kastrolek dej kousek másla rozpustit, rozbij 3 vejce trochu nařídko, rozmíchej a nalej do polévky a promíchej. Nalij na talíř a každý ať si okyselí podle chuti octem.